Коронавирусът сграбчи гърлото на целия свят и отложи с цяла година

...
Коронавирусът сграбчи гърлото на целия свят и отложи с цяла година
Коментари Харесай

Напук на пандемията: Лили Иванова с шеметно 6-месечно турне

Коронавирусът сграбчи гърлото на целия свят и отсрочи с цяла година културните и музикални събития на планетата. Оптимизмът, че неприятното ще свърши, обаче не напуща реализатори и звезди от нашата и международната сцена, които към този момент са декларирали нови дати, на които да радват публиката у нас през 2021 година
И то не еднократно.

Цели шест месеца примата на българската естрада Лили Иванова ще взривява страната с шлагерите си. Турнето на Лили, което бе отсрочено за 2021 година, стартира навръх 24 февруари във Видин и приключва в Пазарджик на 6 юли, съобщава bgdnes.bg. Легендата на музикалната сцена ще обиколи 15 града в страната, като в София даже ще организира три концерта – от 16 до 18 март в това число в зала 1 на НДК. Цените на билетите за концертите на Лили варират съгласно града, в който гостува примата, като най-скъпите са за столичани, които могат да броят даже 200 лв., с цел да чуят изпълнителката на „ Детелини “. В другите градове оптималната цена е към 60 лв..

Също в зала 1 наесен феновете на шансоните ще имат шанса да чуят за пръв път именитата френска певица Мирей Матийо. Ако обстановката разрешава, врабчето от Авиньон ще пее на 31 октомври 2021 година Дуетната половинка на Шарл Азнавур ще може да се чуе на цена сред 60 лева и 200 лева за билет.
Не да пее, а да свири виртуозно с 300-годишния си „ Страдивариус “ у нас идва познатият като „ цигуларят на дявола “ Дейвид Гарет.

Новият Паганини ще взриви зала „ Арена Армеец “ на 24 октомври, а от екипа му дават обещание освен музикална приятност, а и същински театър, в който ще вземат участие и ще съпреживяват и самите фенове. С помощта на най-новите технологии, които смесват тон и визуалност, шоуто в България ще е невъобразим театър, в който публиката няма единствено да слуша и гледа, а ще съпреживява протичащото се на сцената. Билетите за спектакъла на Дейвид Гарет стартират от 75 лв., а най-скъпите ще са по 185 лв..

Далеч по-рано през новата година за благополучие на меломаните ще гостува на българска сцена оперният ас Хосе Карерас. Спектакълът „ Опера на любовта “ ще се организира през май в зала „ Арена Армеец “, като билетите за оповестеното за 20 май събитие са сред 50 и 160 лв.. „ Опера на любовта “ е под патронажа на президента на България Румен Радев.
Само девет дни след Хосе Карерас у нас идва най-любимата певица на Турция Сибел Джан.

Музикалният кумир на съседите идва за дебюта си в България още веднъж в „ Арена Армеец “, като дава обещание незабравимо прекарване за почитателите си. Желаещите да получат такова би трябвало да закупят билет на цена сред 60 и 120 лв..
Повече от два пъти от горната страна ще би трябвало да платят почитателите на легендарния Андре Рио. Най-скъпият билет за концерта на „ краля на валса “ е 250 лв., а най-евтиният – 70 лв.. Грандиозният театър, който Рио ще провежда за българските поклонници на класическата музика, ще е на 13 ноември още веднъж в „ Арена Армеец “.

Малко преди Коледа феновете на гръцкото ще могат да чуят суперзвездата на южната ни съседка. Никос Вертис още веднъж ще опита да изнесе концерта си у нас, като този път секссимволът идва на 5 декември в „ Арена Армеец “. Билетите за концерта на Никос са сред 40 лева и 80 лева на човек.
Не единствено класическа музика ще звучи у нас следващата година. Звездното италианско дуо Ал Бано и Ромина ще върнат спомените на по-старото потомство още веднъж в младостта на 23 февруари 2021 година в зала 1 на НДК. Билетите са сред 48 лева и 112 лева на фен.

„ В сърцето на машината “ – най-чаканият БГ филм

Киното възкръсва.
Идва годината на продълженията: „ Космически забивки “, „ Бързи и гневни “ и „ Топ Гън “ – подз.
2020-а се оказа кошмарна за филмовата промишленост. Затова и всички погледи са вперени към идната година, когато се чакат няколко хитови министър председатели. Ако, несъмнено, коронавирусът не реши друго.

И тази година продължава традицията да се вършат продължения на потвърдени филми. Деветата част на „ Бързи и гневни “ трябва да се появи по кината на 28 май. Поостарелите герои към този момент са се отдали на по-спокоен живот – Вин Дизел и Мишел Родригес са кротки родители, до момента в който в лентата с гръм и тропот не влиза кечистът Джони Сина. Той игра брата на екранния воин на Вин Дизел и екшънът стартира. Ролята на Брайън О’Конър се извършва от брата на починалия Пол Уокър – Коди Уокър, който го размени в 7-ия филм (2015 г.).

Още една легенда се завръща. Четвърт век след стартирането на „ Космически забивки “ излиза втората част. И до момента в който през 1995 година в центъра на прожекторите беше Майкъл Джордан, то в този момент основната роля е поверена на друга баскетболна звезда – Леброн Джеймс. Премиерата би трябвало да е на 16 юли, в лентата ще щъкат и занимателните анимационни герои Бъгс Бъни, Дафи Дък и компания.

Още едно продължение идва през юли – втората част на „ Топ Гън “ и неостаряващия Том Круз. В него се споделя за свят на дронове, нови оръжия и непрекъснато разрастващи се технологии.
За феновете на анимации на хоризонта се задават „ Хотел Трансилвания 4 “ и „ Бебе необут 2 “.
„ Смъртта може да изчака “ (No Time to Die) е двадесет и петият филм от поредицата за Джеймс Бонд и петият с Даниел Крейг в ролята на именития Агент 007. Премиерата му трябваше да е предишния месец, само че пандемията дефинира нова дата – 2 април 2021 година.

„ Изминали са пет години, откогато Джеймс Бонд съумя да арестува най-лошия си зложелател – Ернст Ставро Блофелд, ръководителят на всемогъщата незаконна организация СПЕКТЪР. След като се дами за Мадлин Суон, Агент 007 подава оставка. Но внезапно неговият другар Феликс Лейтер се обръща към Бонд с молба Агент 007 да му помогне да откри изчезналия академик Валдо Обручев. И скоро търсенето кара Джеймс Бонд да се изправи пред заплаха, която светът още не е виждал… “, гласи част от сюжета.

Не е редно да минава и година без филм със Скарлет Йохансон. Тя влиза в ролята на Haтaшa Poмaнoв, известна като Черната вдовица – войник, усвоил разнообразни бойни изкуства. Премиерата е на 7 май и сигурно се чака с неспокойствие.
„ В сърцето на машината “ е най-очакваният български филм следващата година.
Сюжетът загатва, че Юлиан Вергов, Христо Шопов, Александър Сано и други известни лица са група пандизчии, изпълняващи насилствен труд в завод на цех „ Кремиковци “.

Богата фолклорна стратегия

Календарът на културните събития и фестивали у нас стартира с огромна въпросителна.
„ Сурва “ в Перник за повторно може да не се организира. И до момента в който предходната година повода беше безводието в миньорския град, то в този момент COVID-19 може да отсрочи дефилирането на кукерите. Местната власт разгласи, че има подготвеност да провежда събитието през януари, само че безусловно в последния миг ще реши дефинитивно.

Друг интернационален фестивал на маскарадните игри – „ Кукерландия “, е плануван за март в Ямбол. Организиран за пръв път през 2001 година, в програмата участват и други две значими съпътстващи събития. Това са Международен фотоконкурс галерия и Изложба от рисунки на деца от детските градини в града.

От половин век насам Русе пази традициите на един от най-старите и влиятелни музикални фестивали у нас. От 1961 година до през днешния ден градът край огромната река е бил хазаин на „ Мартенски музикални дни “ петдесет следващи пъти и в границите на фестивала са имали изява известни и одобрени имена измежду изпълнителите на класическата музика. Очакванията са и тази година да го има.

На три пъти през годината – 29 април – 2 май, 19-22 август и 7-10 октомври, е очакван трансформиралият се в традиция „ Капана фест “ в дребните улички на Пловдив. През април още веднъж в града под тепетата би трябвало да се организира и „ Винария – интернационална галерия за лозарство и винарство “.
В дните 30 април – 1 май ще се случи Военноисторическа възстановка „ Мъжество и всеотдайност Панагюрище 1876 “. Тя пресъздава оповестяването на Априлското въстание в Панагюрище, героичните боеве, възторжените мигове на успеха и погрома на въстанието.

Събитията са част от тържествата за отбелязване на Априлската епопея. По това време е очакван и международният шампионат по фойерверки. Той ще се организира за шеста поредна година, единствен е за страната
Около Гергьовден Златоград би трябвало да стане апетитно място, защото по това време на годината се организира Златоградското чеверме, съпроводено с фолклорна стратегия.
Месец май е доста богат на културни събития. За тогава са планувани още фестивалът на чипровския килим, интернационалният фестивал на хумора и сатирата в Габрово, фестивалът на любителските комедийни театри, пантомима и ирония „ Велко Кънев “ (10-16 май) и народен събор на националното творчество „ Китна Тракия пее и танцува “.

След като последния път беше онлайн, следващата година се чака да бъде онлайн. Празникът на розата в Казанлък, който обичайно е при започване на юни. Нестинарски ритуал – танц в жарава – се чака да са организира в нощта на 3 против 4 юни в странджанското село Българи.
Международният сценичен фестивал „ Варненско лято “ е най-мащабното интернационално театрално събитие в България. Провежда се всяка година сред 1 и 12 юни в морската ни столица. Празникът на черешата в Кюстендил е друго забавно събитие през юни. По това време ще е и карнавалът с маски в Русе.

През юли може да обърнете взор към фестивала на киселото мляко в родопското село Момчиловци, рок събитието „ Хилс ъф рок “ в Пловдив и „ Опера на върховете “ край Белоградчишките скали. От юли до септември ще можете да посетите фестивала на пясъчните статуи в Бургас.
Съборът в Копривщица беше едно от най-големите събития, които бяха анулирани тази година.
Втори късмет ще получи през август, като би трябвало да се има поради, че по принцип се организира един път на пет години. Най-горещият месец е и време за интернационалното гайдарско надсвирване в Гела в сърцето на Родопите. Тогава би трябвало да е и джаз фестивала в Банско.
Септември ще ни посрещне с Празници на изкуствата „ Аполония “, а през идващите месеци до края на годината изключително забавен е празникът на еленския бут – през ноември в град Елена.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР